Evenimente Editura Cartex

Evenimente Editura Cartex

Arta razboiului-Sun Tzu
7 martie ora 19.00
Sun Tzu & Machiavelli contra Putin
O întâlnire între filosofia militară a gânditorilor Sun Tzu și Machiavelli și mitul fals al strategului Vladimir Putin. Vom explica etapele acestei construcții mitografice a lui Putin ca mare maestru, pornind de la tratatele de strategie militară universal valabile scrise de Sun Tzu, Sun Bin, Niccolò Machiavelli.
Psihologia-colectiva
12 februarie ora 19.00
Freud versus Le Bon sau psihologia colectivă contra psihologiei mulțimilor
Vă invităm să confruntăm două viziuni asupra unei teme controversate, dar ofertante: statutul mulțimii și al liderului, așezând pe două coloane două cărți-cult: „Psihologia colectivă și analiza Eului, de Sigmund Freud și „Psihologia mulțimilor“, de Gustave Le Bon
Cazul Dora. Fragment dintr-o analiza de isterie
11 februarie ora 19.00
Adolescența, înainte și după Freud
Despre istoria adolescenței și, mai ales, despre etapa Freud în evoluția semnificațiilor conceptului „adolescență“.
sexualitatea copilului si a adolescentului
9 februarie ora 19.00
Freud și sexualitatea copilului
Care sunt stadiile dezvoltării psihosexuale? Ce se presupune că se întâmplă în etapa orală? Care sunt cele două tipuri de „personalitate orală“? Ce se întâmplă în timpul stadiului anal în teoria lui Freud? Ce se întâmplă în timpul fazei falice? Ce înseamnă drama familiei? Care este succesiunea evenimentelor din drama familiei? Acestea sunt întrebările la care vom răspunde apelând în permanență la volumul „Sexualitatea copilului și a adolescentului“, una dintre contribuțiile majore ale lui Sigmund Freud la cunoașterea umană
pachet Canapeaua lui Freud
7 februarie ora 19.00
Sigmund și Eduard (colegul și prietenul din Brăila)
Vom reconstitui o parte a biografiei mitizate și compozite a lui Sigmund Freud, pornind de la textele epistolare semnate de adolescentul Sigmund către Eduard Silberstein, colegul și priteneul său brăilean.
Neurobiologia-cognitiei
4 noiembrie 2021
Despre cum realizează creierul cunoașterea
„Despre cum realizează creierul cunoașterea“, o prezentare de Acad. Maria-Luisa Flonta, autoarea volumului „Neurobiologia cogniției“.
10 iunie 2021
Un dialog între Miruna Lepuș și Lucian Pricop
Un dialog între Miruna Lepuș și Lucian Pricop, o confruntare între două lecturi posibile ale segmentelor de biografie eminesciană din cartea „Dosarele de interdicție ale lui Mihai Eminescu. Facsimil și transcriere” (Ediție și studiu introductiv de Miruna Lepuș).
walden sau viata in padure
9 iunie 2021
O întâlnire cu Silviu Reuț, traducătorul volumului „Walden sau Viața în pădure“ de Henry David Thoreau
O întâlnire cu Silviu Reuț, traducătorul volumului „Walden sau Viața în pădure“ de Henry David Thoreau; în dialog cu Lucian Pricop, Silviu va vorbi despre stoicism, consumerism, vegetarianism și multe altele.
Sfantul Augustin, Despre facerea lumii si despre Timp
26 aprilie 2021
O prelegere despre timp a traducătorului Lucian Pricop, pornind de la concepția Sfântului Augustin din volumul „Despre Facerea lumii și despre Timp“.
O prelegere despre timp a traducătorului Lucian Pricop, pornind de la concepția Sfântului Augustin din volumul „Despre Facerea lumii și despre Timp“.
Relatiile dintre aromani si dacoromani in trecut
8 februarie 2021
Un dialog intre Alexandru Gica,Adrian Papahagi si Lucian Pricop,prilejuit de aparitia editiei definitive a cartii "Relatiile dintre aromani si dacoromani in trecut" de Valeriu Papahagi
Un dialog intre Alexandru Gica,Adrian Papahagi si Lucian Pricop,prilejuit de aparitia editiei definitive a cartii „Relatiile dintre aromani si dacoromani in trecut” de Valeriu Papahagi
Accidentul-Mihail Sebastian
21 Noiembrie 2020
O oră despre Seria de autor Mihail Sebastian (integrala prozei şi a teatrului)
O oră despre Seria de autor Mihail Sebastian (integrala prozei şi a teatrului)
Jurnalul unei mame
20 Noiembrie 2020
"Care este esenţa şcolii?"
„Care este esenţa şcolii?” Un dialog cu Anemari-Helen Necșulescu, autoarea volumului „Jurnalul unei mame (Secvențe urbane cu copii, trafic, părinți, teme și altele)”
19 Noiembrie 2020
Insula lui Robinson.
Un atelier de arte plastice cu Sînziana Flonta și Mădălina Pricop, pornind de la romanul „Robinson Crusoe”, de Daniel Defoe
Trei cercetari de teoria sexualitatii-Sigmund Freud
18 Noiembrie 2020
Din nou pe Canapeaua lui Freud.
O prelegere despre cât de învechit şi actual este Freud
Jurnalul unei mame
3 septembrie 2020
Jurnalul unei mame, de Anemari-Helen Necșulescu: lansare de carte și dialog cu autoarea
Anemari-Helen Necsulescu este mama si asta nu ii ocupa tot timpul. Ea are vreme sa observe, sa inteleaga, sa simta, sa analizeze si sa noteze emotii, stari si revelatii.
Profet mut
24 august 2020
Despre poezie, pictură și credință cu Marius Marian Șolea și George Vrana
Despre poezie, pictură și credință cu Marius Marian Șolea și George Vrana, având drept suport cartea bibliofilă Profet mut cu manuscris rusesc, de Marius Marian Șolea
Timpul unei intalniri. Andrei Scrima si obarsia celui fara de obarsie
18 august 2020
Despre Andrei Scrima și originilile sale
Despre Andrei Scrima și originilile sale. Un dialog cu Alexandru Gica, pornind de la volumul Timpul unei întâlniri. Andrei Scrima și obârșia celui fără de obârșie
Psihologia multimilor-Gustave Le Bon
14 iulie 2020
Despre influența franceză asupra culturii române, pornind de la Psihologia multimilor de Gustave Le Bon. O prelegere în seria 4/14.
Femeile in istoria neamului nostru
12 iulie 2020
Iorga feminist. O prelegere în seria 4/14.
9 iulie 2020
Despre editori, cititori, scriitori într-o prelegere de istoria cărții și editării. Din seria 4/14.
Metropole-Liviu Rebreanu
6 iulie 2020
"Rebreanu și Mussolini", o prelegere în seria 4/14 a editurii Cartex.
În 1927, fascismul părea atât de convingător încât Rebreanu, aflat în călătorie la Roma, fredonează imnul triumfal al PNF, „Giovinezza, giovinezza…”: